Heb je het theorie-examen op zak en inmiddels genoeg rij- en verkeerservaring? Dan kun je rijexamen, oftewel praktijkexamen doen. Dit examen duurt ongeveer 55 minuten, waarvan de introductie en uitslag zo’n 15 minuten in beslag nemen. Hieronder vind je meer informatie over het rijexamen.

Maak je geen zorgen; al het onderstaande leer je geleidelijk in de periode dat je rijles hebt.

Meenemen naar je praktijkexamen:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Je theoriecertificaat
  • Het zelfreflectie formulier
  • Een eigen verklaring

Onderdelen rijexamen

Tijdens het rijexamen wordt onder andere gelet op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden en anticiperen op andere weggebruikers. Hieronder lees je meer over dingen die aan bod kunnen komen.

Rijden met navigatiesysteem

De examinator geeft je een adres dat je zelf invoert op het navigatiesysteem. Je stelt de kortste route in en rijdt dan naar de bestemming.

Rijden met clusteropdrachten

Bij een clusteropdracht geeft de examinator een aantal korte opdrachtjes. Een voorbeeld: ‘de tweede weg links, dan bij de stoplichten rechtdoor en daarna de tweede weg rechts’. Weet je even niet meer waar je heen moet rijden? Geen probleem, je mag gewoon vragen stellen.

Vragen over verkeerssituaties

Het kan zijn dat de examinator je tijdens het examen de auto stil laat zetten en je een paar vragen stelt over een bepaalde verkeerssituatie.

Stopopdracht

Bij een stopopdracht wordt je gevraagd achter een andere auto te stoppen, om daarna weer weg te rijden. Hierbij gaat het om de uitvoering en het kijkgedrag.

Parkeeropdracht

Een parkeeropdracht is, zoals het woord al aangeeft, een opdracht om te parkeren, bijvoorbeeld bij een supermarkt. Je parkeert de auto zodat je makkelijk kan in- en uitstappen. Kijkgedrag is daarbij het belangrijkste.

Omkeeropdracht

De examinator geeft aan dat je in een straat mag gaan keren. Je mag hierbij zelf een manier kiezen die je is aangeleerd. Ook hierbij staat zowel de uitvoering als kijktechniek centraal.

Het hoeft niet foutloos

Helemaal foutloos hoeft een examen niet te gaan. Vooral belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer, je kijkgedrag en dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen.

Tussentijdse toets (TTT)

De TTT is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is daarmee een goede test voor je praktijkexamen, bovendien kun je er vrijstellingen voor bepaalde examenoefeningen mee verdienen. Een TTT is niet verplicht, maar wel handig om alvast te wennen aan het praktijkexamen. Kijk voor tarieven van zowel het praktijkexamen als de TTT onder het kopje Tarieven